Každý má u kávy své vlastní preference, přičemž někdo má rád espresso, filtrovanou kávu i americano, zatímco jiný upřednostňuje kávu s mlékem jako cappuccino, flat white, macchiato a podobně. Všechny zmíněné kofeinové nápoje mají své jedinečné vlastnosti a specifickou chuť. Věděli jste však o tom, že chuť je ovlivněna i stupněm pražení kávy?
Ať už je to káva pro firmy, nebo pro domácnost, je dobré se na výběr zaměřit důkladně. Existuje spousta faktorů, které ovlivňují chuť kávy, přičemž jedním z nich je i způsob pražení kávových zrn. Existují typy pražení jako light, medium a dark roast.
Světle pražená káva (light)
Začněme světlým stupněm pražení. Světlejší zrna byla samozřejmě pražena kratší dobu. Zrna se do chladícího síta uvolňují několik minut poté, co dojde k prvnímu prasknutí. Jednou z jejich vlastností je, že oleje jsou stále uvnitř zrn, protože nebyla pražená tak dlouho, aby se zahřála natolik, že se začnou oleje uvolňovat. Lehce pražená káva je charakteristická vysokým obsahem kyselin. Při delším pražení se kyselost snižuje. Chuť je ve srovnání s ostatními stupni nedostatečně rozvinutá.
- Vysoká kyselost
- Opečená, obilná chuť
- Ovocná vůně
Středně pražená káva (medium)
Dále vám může pražírna zrnkové kávy nabídnout střední stupeň pražení, kdy jsou zrna pražena delší dobu a dostávají se do chladícího síta těsně před druhým prasknutím. Stejně jako u lehce pražených zrn jsou oleje stále uvnitř zrna. Výsledkem je chuť s o něco větším tělem a nižší kyselostí. Chuť je vyváženější.
- Mírná kyselost
- Sladká chuť
- Vyvážená chuť
Tmavě pražená káva (high)
Konečně se na řadu dostávají tmavě pražená zrna, jež se praží o něco déle než předchozí dvě varianty. Ze zrn se uvolňují oleje, a potom jsou výsledkem lesklá tmavá zrna, která měla čas zkaramelizovat, a tak mají sladkou chuť. Při přípravě kávy espresso zrna vytvářejí bohatou chuť a plné tělo.
- Nízká kyselost
- Hořkosladká chuť
- Výrazná chuť
Toto jsou tři základní typy pražené kávy. Každá pražírna má samozřejmě své vlastní označení stupňů pražení.